Kendži Šimizu (jap. 清水 健二) je osnivač tendorju aikidoa. Rođen je 1940. Tendu, oblast Fukuoka, Japan. Sa 13 godina počeo je da se bavi džudoom, a posle deset godina je osvojio 4. dan kodokan.

Godine 1962. diplomirao je na Univerzitetu Meidži. Sledeće godine počeo je da vežba aikido kao poslednji učideši (lični učenik) osnivača aikidoa, O’senseja Moriheja Uešibe.

Godine 1969. posle Uešibine smrti, Šimizu je osnovao nezavisnu školu borilačkih veština — „Šimizu“ dodžo na Sangendžaji u Tokiju. Šest godina kasnije dodžo menja ime u „Tendokan“.

Godine 1987. Japanska budo federacija dodeljuje Šimizuu 8. dan stepen. Trenutno, Šimizu je jedan on najviše rankiranih aikidoka na svetu.

Evropu je prvi put posetio 1978, držeći seminare u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, a godinama kasnije i u tadašnjoj Jugoslaviji, Holandiji, Belgiji, Austriji, Francuskoj i drugim zemaljama. Godine 1982. Tendokan dodžo je postao centralni dodžo za tendorju aikido. Te iste godine Šimizu je došao prvi put u Jugoslaviju gde je održao seminar u Umagu (Hrvatska). Do 1989. redovno je držao seminare u Beogradu. Nakon 1989, zbog političke situacije u zemlji, obustavio je svoje posete. Ponovo se vratio 1998.

Godine 1994, povodom 25 godina od osnivanja svog dodžoa, održao je aikido demonstraciju u Memorijalnom centru Meidži u Tokiju.

Godine 2002. japansko Ministarstvo inostranih poslova je dodelilo Šimizuu nagradu za višestruki doprinos međunarodnim kulturnim aktivnostima. Iste godine je u ime carske porodice pozvan na svečanu proslavu u bašti carske palate, na kojoj mu se car lično zahvalio na velikom doprinosu.